tarta z fenkułem

W zalane słońcem, letnie dni mamy ochotę jedynie na lekkie posiłki. Prócz sałatek i grillowanych warzyw świetnym pomysłem na lunch albo lekką kolację będzie tarta na słono. Najróżniejsze przepisy na tarty znajdziemy zarówno w książkach kucharskich, jak i w internecie. Pole do popisu mamy ogromne, ponieważ tarta to, ogólnie rzecz ujmując, spód z delikatnego, kruchego ciasta wypełniony dowolnym nadzieniem i zapieczony w piekarniku.

W tartach świetnie sprawdza się szpinak, wraz z różnymi dodatkami, takimi jak pomidory, feta czy pieczarki. Danie to zapiekamy, dlatego wręcz należy dodać do niego ser, który podczas pieczenia się rozpuści. Jeśli mamy dostęp do świeżych grzybów, skorzystajmy z tych dobrodziejstw natury. Upieczmy pyszną tartę ze szpinakiem i kurkami lub dynią i borowikami. Popuśćmy wodze fantazji i przyrządźmy tartę z figami lub gruszką. Takie wytrawno-owocowe smaki świetnie się komponują na tle delikatnego ciasta. Tarta to także uczta dla oka. Okrągła, podobnie jak pizza, najlepiej kroi się w trójkątne, apetyczne porcje. Plasterki papryki i pomidora, kawałki brokułów, feta czy nawet figi – możemy ułożyć tak, by ślinka ciekła na sam widok.

Jest to doskonałe danie popisowe na przyjęcie czy letnie garden party. Jednak przyrządzenie dobrej tarty wymaga pewnej wprawy, dlatego lepiej spróbujmy swoich sił wcześniej i upieczmy ją na próbę. Na pewno się nie zmarnuje! Warto również znaleźć dobre przepisy na tarty. Gdy opanujemy już przygotowanie tart na słono, staje przed nami otworem świat tart deserowych, wśród których króluje ta z wiśniami i cytrynowa. Mmmm aż chce się gotować… i jeść!